Norsk tesaurus for sjanger og form

Fanziner

Fanziner

Fanzine (engelsk) er en ikke-profesjonell utgivelse produsert av entusiaster av et særskilt kulturelt fenomen (som en litterær eller musikalsk sjanger). Målgruppen er andre entusiaster. Fanzinene er ofte enkle publikasjoner i sort/hvitt laget ved hjelp av kopimaskin, men det finnes også mange med farger og trykkeritrykk. De som skriver fanziner gjør det av idealisme og tar ikke ut noen form for lønn eller kompensasjon.

Begrepet er dokumentert fra 1949 som en sammensetning av fan, «tilhenger, ivrig beundrer, fanatiker»[1] + magasin, «tidsskrift, blad».[2][3] Kortversjonen av fanzine er zine.[4][5] Begrepet oppsto innen science-fiction-miljøet i 1940-årene, og spredte seg deretter til andre interessegrupper og miljøer.

Utgivere, redaksjonen, skribentene og andre som bidrar til artikler, foto eller illustrasjoner, og spredning av fanziner gjør det av interesse, ikke økonomisk gevinst. Fanziner er tradisjonelt sirkulert gratis, eller for en minimal sum, selvkost, som eventuelt dekker portokostnader eller deler av produksjonskostnadene. Kopier er ofte gitt i bytte mot tilsvarende utgivelser, eller som belønning for bidrag av tegninger, artikler, eller brev som er publisert i bladet.[6]

En del fanziner er satt sammen og fotokopiert av amatører med kontorutstyr. Noen få fanziner har utviklet seg til profesjonelle publikasjoner, og mange profesjonelle skribenter ble først publisert i fanziner. Det kan tidvis være vanskelig å skille mellom en fanzine og et tidsskrift når de tidvis kan være forvekslende like av utseende. Hovedskille er at en fanzine er gjort av fans og for fans og utkommer sporadisk, mens et tidsskrift gjerne har fast utgivelsestakt og har et bredere nedslagsfelt og forsøker å nå utover den indre krets. Undergrunnspressen som blomstret i 1960-årene i mange land, eksempelvis Gateavisa og Vannbæreren i Norge, var et kulturelt fenomen som ikke betraktes som fanziner. Heller ikke illegale aviser som på lignende vis ble framstilt på enkelt vis og distribuert i hemmelighet under den andre verdenskrig betraktes som fanziner, selv om de teknisk og fysisk sett ligner. [Wikipedia].

Safe space : zine 1 : Who gets to be an architect? (Safe Space Publishing 2021)
Lucas, Paul-Antoine 1993-.

On how to attract the hare (E.H. Suhrke 2010).

Alternative terms

Broader Terms

 • EQP Fan magazines (Norsk tesaurus for sjanger og form. Engelsk språkform)
 • EQ Fanziner (Norsk tesaurus for sjanger og form. Nynorsk språkform)
 • EQ Fanzines (Norsk tesaurus for sjanger og form. Engelsk språkform)
Date of creation
21-Mar-2023
Accepted term
21-Mar-2023
Descendant terms
0
ARK
ark:/99152/t3gwom23d5elxv
More specific terms
0
Alternative terms
1
Related terms
0
Notes
3
Metadata
Search
 • Search Fanziner (Wikipedia (ES))
 • Search Fanziner (Google búsqueda exacta)
 • Search Fanziner (Google scholar)
 • Search Fanziner (Google images)
 • Search Fanziner (Google books)