Norsk tesaurus for sjanger og form

Kontrafaktisk historie

Kontrafaktisk historie

Her brukes begrepet for skjønnlitteratur som foregår i en tenkt verden som kunne ha eksistert dersom viktige historiske hendelser hadde fått et annet utfall, f.eks utfallet av 2. verdenskrig.

Kontrafaktisk historie (av latin: contra facta = i motsetning til det som skjedde) er en metode i historiefaget og fortellergrep benyttet i historiske romaner. Et kontrafaktisk spørsmål er å spørre hvordan historien ville utviklet seg dersom en historisk hendelse hadde gått annerledes. Typiske ekspempler er spørsmålet om hva som ville skjedd dersom Adolf Hitler ble drept i 20. juli-attentatet i 1944, eller hvordan invasjonen av Norge ville utviklet seg dersom «Blücher» ikke ble senket den 9. april 1940. Hensikten med kontrafaktisk historie er å vurdere betydningen av den historiske hendelsen man endrer (Wikipedia).

Kontrafaktisk historie (av latin: contra facta = i motsetning til det som skjedde) er en metode i historiefaget og fortellergrep benyttet i historiske romaner. Et kontrafaktisk spørsmål er å spørre hvordan historien ville utviklet seg dersom en historisk hendelse hadde gått annerledes (Wikipedia).

The man in the high castle / Philip K. Dick.

 

Konspirasjonen mot Amerika / Philip Roth.

Alternative terms

Broader Terms

Date of creation
04-Dec-2019
Modified
14-Sep-2022
Accepted term
04-Dec-2019
Descendant terms
0
ARK
ark:/99152/t3nqj6eok3m509
More specific terms
0
Alternative terms
1
Related terms
0
Notes
5
Metadata
Search
  • Search Kontrafaktisk historie  (Wikipedia)
  • Search Kontrafaktisk historie  (Google búsqueda exacta)
  • Search Kontrafaktisk historie  (Google scholar)
  • Search Kontrafaktisk historie  (Google images)
  • Search Kontrafaktisk historie  (Google books)